Info algemeen

De Jostiband is door Wim Brussen in 1966 opgericht. Hieronder is te lezen hoe en op welke wijze de Jostiband de jaren daarna zowel nationaal als internationaal bekend werd.

Historie

Het begon allemaal in Nieuwveen. Bij de Johannes Stichting woonden mensen met een verstandelijke beperking en in 1966 startte Wim Brussen samen met Frits van der Scheer een orkest met dertig mensen en zij ontdekten de kracht van muziek. In 1968 kwam Ben Rietveld bij de band. Ben had ervaring met slagwerk. Wim en Ben ontwikkelden de speciale kleurennotatie die nog steeds wordt gebruikt bij de Jostiband. In 1984 brachten zij dit uit in het boek “Muzieknotatie met Kleuren”.  Oprichter Wim Brussen is tot en met 2006 orkestleider geweest van de Jostiband en ontwikkelde dit unieke orkest vanaf 1966 tot één van de meest bijzondere Nederlandse orkesten, bekend in binnen– en buitenland
Lyan Verburg is vanaf 1979 betrokken bij de Jostiband. Vanaf 1994 tot en met 2006 was zij met Wim samen orkestleider. Vanaf 2007 staat het orkest onder leiding van Lyan. 

De naam

Die komt van de eerste 2 en 3 letters van de Johannes Stichting. Toen deze stichting in 1974 naar Zwammerdam verhuisde, groeide de Jostiband met zo’n 35 mensen. Met zoveel muzikanten kun je nauwelijks meer spreken van een band. Vandaar de naamsverandering naar het Jostiband Orkest. Deze muziekformatie is het grootste orkest ter wereld met mensen met een verstandelijke beperking.

Samen muziek maken

In het Jostiband Orkest leren zo’n 130 mensen met een verstandelijke beperking een instrument bespelen. Samen met anderen. Aan alles merk je dat ze veel plezier hebben. Aan de gebbetjes tussendoor, de lach op hun gezichten en stralende ogen. Het Jostiband Orkest is een sociaal gebeuren waar iedereen naar uitkijkt. De muzikanten hoeven geen moeilijke muzieknoten te kunnen lezen. Het orkest heeft een manier gevonden waarmee iedereen muziek kan maken: muziek lezen met kleuren. Inmiddels gebruiken meer dan 1.000 instellingen, orkesten en muziekscholen deze methode.

vrouw_jostiband

De instrumenten van het orkest

De kracht van het orkest? De verscheidenheid van instrumenten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het Jostiband Orkest gebruikt het. Van keyboards tot accordeons, van klokkenspellen tot bekkens. Eigenlijk teveel om op te noemen. Veel muzikanten hebben ook een koffer met triangels, tamboerijnen en castagnetten.

Elke week hard oefenen

Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een populaire muziekformatie. Het succes hebben muzikanten vooral aan zichzelf te danken. Elke woensdagavond oefenen zij met z’n allen hard aan het repertoire. En zaterdagochtend krijgen kleine groepjes les. En: zij laten zien dat ondanks een verstandelijke beperking veel mogelijk is. 

Plezier staat voorop

Het orkest laat zien dat het niet in beperkingen denkt, maar in mogelijkheden. Er komen veel uitnodigingen binnen om ergens te komen spelen, maar om het leuk te houden, is een zwaar concertprogramma geen doel. Plezier staat voorop. En dat merkt het publiek ook tijdens de concerten die de muzikanten met veel passie en liefde geven. Wanneer het orkest bij u in de buurt speelt? Houd dan de concertagenda in de gaten.

ANBI gegevens Jostiband

Het Jostiband Orkest maakt organisatorisch deel uit van de Stichting Ipse De Bruggen en is daardoor tevens een door de belastingdienst erkende ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). De giften aan de Jostiband kunnen derhalve zonder een drempel worden afgetrokken van de belastingaangifte inkomstenbelasting onder bepaalde voorwaarden (o.a. aangemeld en vastgezet gedurende 5 jaar). Onze gegevens zijn:

Stichting Ipse De Bruggen (servicekantoor - Jostiband)
RSIN/Fiscaal nummer: 8196.25.711

Meer informatie? Het orkest financieel steunen?

Bel gerust naar het Jostiband Orkest: 088 967 23 81. Mailen kan natuurlijk ook: info@jostiband.nl.

Concertagenda

Wanneer speelt het orkest bij jou in de buurt? Houd de concertagenda in de gaten!

Ga naar concertagenda

Jostisjop

Welkom in de Jostisjop! Hier kun je cd’s, video’s en dvd’s kopen.

Ga naar Jostisjop

Wil je doneren?

Via het invullen van het donatieformulier geef je aan donateur te willen worden van het Jostiband Orkest.

Jostiband repetitie

Bekijk hier een video van één van de repetities van het Jostiband Orkest.

Bekijk repetitie